Wie wil er nu geen bambiwimpers?

In no time langere, échte wimpers. Dus niet nep? Wimperextensions hebben er een geduchte concurrent bij. Wimperserums. De wimpers worden langer, voller en sterker juichen jonge fans in koor. Dat wimpers in een finish line van amper 16 weken een groeispurt doormaken waar een beetje fashionista spontaan van gaat duizelen, wekt op zijn minst mijn interesse. 

Met vaste hand. 

De kleine kwastjes hebben precies de juiste maat om heel secuur een lijnje bij je bovenste wimperrand te trekken. Qua substantie zijn wimperserums vaak vloeibaar of gelachtig. Prijzen variëren tussen 10 euro en 130 euro. 

So far, so good!

Hyaluronzuur is één van de belangrijkste bestanddelen. Die hydrateren je haartjes en maken ze gladder. Reken daar nog wat provitamine B5 bij en je krijgt er sterkere, glanzende wimpers bovenop. 

Maar, .. 

Toch worden hier en daar ook kritische noten gekraakt. Want helemaal onschuldig is dit wondermiddel niet. Een felomstreden ingrediënt is Bimatoprost, een stofje dat eigenlijk een medicijn is. Het wordt vooral ingezet voor de behandeling van de oogziekte glaucoom. Doel: het verbeteren van de afvoer van water uit de oogbol. Door Bimatoprost blijven wimpers langer in hun haarzakje zitten. Ze vallen minder snel uit en groeien verder door. Toen artsen ontdekten dat het bijeffect aanzienlijk langere wimpers veroorzaakten, zagen marketeers er booming business in. 

Die sakkerse bijwerkingen .. 

Bimatoprost heeft vervelende bijwerkingen (medicijn weet je nog wel) zoals jeuk, zwelling, korstvorming op de oogleden, droge huid, pigmentvlekken rond de ogen en, .. even ademhalen .., blijvende verkleuringen van de iris! Wie ooit blauwe ogen had mag ze definitief omruilen voor een paar bruine. 

En de 'vervangers' dan?

Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat er voor een groot deel van de wimperserums wel 'vervangers' (=analogen) zitten van Bimatoprost maar lange termijnonderzoek is afwezig. Hoewel artsen van Bimatoprost de nadelen goed kennen, zijn er over de effecten van de analogen in wimperserums bijna niets bekend. 

Mocht je toch besluiten ..

.. weet dan dat deze producten niet in je ogen mogen terecht komen. Overweeg of je het risico wil lopen om permanente verkleuringen in je iris te hebben. (ikzelf vind het niet zo'n prettig idee) Realiseer je ook dat het effect van wimperserums verloren gaat als je stopt met gebruiken. En dat je wimpers at the end of the day altijd zullen uitvallen .. 

Opstekers

Om je natuurlijke wimperhaartjes goed te verzorgen adviseer ik je een zachte mascara op waterbasis. Verwen ze élke avond voor het slapengaan met een milde oogreiniger of olie op een ultra-zacht watje. Masseer in strijkbewegingen van buiten naar binnen. You will look fabu-LASH! 

 

Geschreven door Katrien Sterckx op 9.09.2018