WAT ZIJN ACNE LITTEKENS?

Acne littekens ontstaan wanneer actieve puisten genezen. Talgklieren, omliggend weefsel en kleine bloedvaatjes kunnen ernstig beschadigd zijn door het genezingproces. Wondgenezing is nodig voor het beschermen van het lichaam tegen infecties. Maar de littekens van acne hebben soms een grotere impact dan de acne zelf. Hoe ernstiger de acne, hoe groter de kans op littekenvorming. Littekenweefsel is stugger, bevat minder cellen en de rekbaarheid van de huid krimpt met 30%. 

Er zijn 4 typen van acne littekens.

❕ICE PICK SCARS

Dit zijn puntige, V-vormige littekens in de huid. De opening is wijder dan het puntje. Deze littekens komen het meeste voor, zo’n 60-70%. Ze zien eruit als grote, lege poriën en zijn moeilijk te camoufleren.

❕BOX SCARS

Zij hebben een ronde of ovale vorm met scherpe randen. De littekens zijn wijder dan de ice pick littekens, ongeveer 1 tot 1mm en vormen een U. Deze littekens kunnen oppervlakkig of diep zijn. Littekens van waterpokken lijken hier ook op.

❕ROLLING SCARS

Deze littekens komen minder vaak voor, namelijk bij 15-25%. Ze zijn vaak wijder dan 4 à 5 millimeter en hebben een brede M-vorm. Soms zie je verschillende typen van rolling scars en box scars op 1 wang.

❕ HYPERTROPHIC SCARS

Acne littekens verdikkingen kunnen ook bovenop de huid ontstaan. Dit zijn hypertrofische littekens. De kleur is rozerood en worden na verloop van tijd wit. Hypertrofische littekens zijn verheven boven het huidniveau en blijven binnen de grenzen van de oorspronkelijke huidlaesie.

Het grote verschil met keloïde littekens : die vormen een excessieve groei buiten de oorspronkelijke huidlaesie en zijn erg verheven. De behandeling van deze littekens is buitengewoon moeilijk, en in een aantal gevallen onmogelijk.

Welke behandelingen zijn er wel mogelijk bij ICE PICKS, ROLLING & BOX SCARS?
• Dermatech Pen
• Chemische Peelings 
• Retinol en Vit. A acids / dagelijks 

 

Geschreven door Katrien Sterckx, 13 april 2021