Wat doet 'stomen' met je poriën? #eerlijkhuidadvies

Ga eens even héél kort bij je spiegel staan. Dan heb je zeker al die kleine gaatjes op je huid gezien. Sommige zijn heel duidelijk zichtbaar op je neus en voorhoofd. Dat zijn namelijk je poriën!

Wat zijn poriën?

Poriën zijn als mini-emmertjes die over je hele lichaam te vinden zijn. Voor een fijne meet-and-greet staan de populairste op je neusvleugels, voorhoofd en rug. Ook zitten poriën in je oren, hoofdhuid en zelfs op je tenen. Op elke plek waar je een porie ziet, groeit er een haartje uit of is er een onderhuids zweetkliertje aan verbonden. De enige plaatsen waar geen poriën mét haartjes zitten zijn je handpalmen en voetzolen. 

De mini-emmertjes of poriën vullen zich regelmatig met sebum. Sebum of talg is een stof die ervoor zorgt dat je huid soepel aanvoelt. Sebum zorgt voor een goede barrièrefunctie opdat we geen infecties of huidaandoeningen oplopen. Wanneer ons lichaam geen sebum zou produceren dan zouden we met z'n allen beginnen schilferen als sneeuwvlokken in een sneeuwstorm. Of uitdrogen als een dorre woestijn. #sahara 
En dat willen we niet ;)

Kan 'stomen' je poriën openzetten?  

Neen. Omdat je poriën,..  geen. spiertjes. hebben. Het zijn geen structuren die zomaar kunnen veranderen van grootte. 

Maar wat gebeurt er dan met mijn huid onder een stoombad?

Water doet dingen verweken. Je opperhuid of epidermis, met bovenaan de hoornlaag, wordt door de fijne waternevel zachter. De hoornlaag die opgebouwd is uit afgestorven huidcellen verandert tijdelijk in een zachter 'kussen' als voorheen. Ik zeg wel tijdelijk want het verwekingseffect verdwijnt nadat je de waterstoom hebt weggenomen. Maar je poriën gaan er niet 'open' van staan omdat poriën géén spiertjes hebben om van grootte te veranderen. 

Waarom is stomen wel nuttig?  

Ik gebruik dagelijks de vapozone in het instituut. Met als hoofddoel, het makkelijker verwijderen van de zwarte puntjes. Overtollig talg dat niet vanzelf uit je poriën vloeit. Dat lukt veel beter op een verweekte, zachte huid omdat je zo minder wondjes maakt. Het sebum glijdt makkelijker uit de porie nadat je onder een vochtig stoombadje hebt gelegen.
Niet elk huidtype is geschikt om een stoombad te krijgen. Huiden die te dun zijn, couperose/rosacea-huiden komen niet in aanmerking.
Een warm stoombadje is ook gewoon zalig... ontspanning en relaxatie zijn heel belangrijke onderdelen van een goede gelaatsverzorging. 

Hoe kan je grove poriën dan wél minder zichtbaar maken?

  • Scrub regelmatig : dode huidcellen, kleine pollutiepartikeltjes blijven door overtollig talg makkelijk in je poriën plakken. Scrubben met een korrel-scrub (mechanisch) maakt je opperhuid fijner en zachter. Daardoor verminder je de zichtbaarheid van grove poriën. 
  • Exfoliëer met salicylzuur : produkten op basis van salycilzuur (Beta Hydraxyzuur) weken dode huidcellen los (chemische peeling) en dringen al reinigend dieper door in je huid.
  • Gebruik vitamine C : producten die anti-oxidanten bevatten helpen jouw huid voor een gladde en egale teint.
  • Hyaluronzuur : houdt het vocht vast in je huid en gaat volumeverlies op die manier tegen. 
  • Gebruik dagelijk zonnebescherming : UV-licht is zowat de grootste oorzaak van huidschade. Het beschadigt je collageenproductie, zorgt voor een algemene verzwakking van je huidconditie. Waardoor je meer rimpels krijgt en poriën zichbaarder worden.
  • Vermijd teveel geraffineerd suiker in je voeding : teveel suiker in je eetgewoonte zorgt voor 'glycatie' van je huidcellen. Dat wil zeggen dat collageen verstart, minder elastisch en soepel blijft en er eerder rimpels kunnen ontstaan. 

 

Vertel me wat jij doet om je poriën minder zichtbaar te maken? Heb je al gemerkt dat ze tijdens je menstruatie opvallender zijn? Of hebben één van je ouders ook grove poriën? 

 

Groetjes en veel succes!

Katrien

 

Geschreven op 6.11.2018