Hoe werkt Botox precies?

Ik denk dat het vrij safe is om te zeggen dat we allemaal botuline toxine kennen? Kortweg Botox.
Cosmetisch wordt de stof gebruikt om aangezichtsspieren selectief en tijdelijk te verlammen om zo rimpels te onderdrukken. Love it or hate it , ceen tussenweg is bijna niet mogelijk.  

Wat is Botox?

'Botox' is eigenlijk de merknaam voor het eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Het product zelf heet botuline toxine. Er zijn nog andere merken zoals Azzalure, BoCouture en Vistabel. 

Wat doet het?

Door botuline toxine in een spier te spuiten wordt de zenuwimpuls die voor de samentrekking zorgt tijdelijk stilgelegd. Want in je lichaam seinen neurotransmitters signalen naar de spieren om samen te trekken. Botox blokkeert de werking van die neurotransmitters zodat je spieren niet samentrekken, maar ontspannen. Omdat er na een paar uur geen signalen meer naar de spier gaan, verslapt of verlamt deze.  

Is het blijvend?

Na drie tot zes maanden herstelt de functie van de zenuw zich omdat er terug nieuwe takjes uitgroeien naar de spier, die weer normaal gaat functioneren. 

Waarom zou je?

Ga eerst bij jezelf te rade. Waarom wil ik dit? Leg je jezelf een bepaalde 'schoonheidsdruk' op?
Met het ouder worden verdwijnt het vetlaagje onder je gelaatshuid en wordt ze dunner. Daardoor gaat je huid hangen en verslappen. Met injectables kun je dat proces tijdelijk halt toe roepen. Maar daarmee wil ik niet perse zeggen dat je er mooier van wordt. De kunst zit hem in de geoefende hand van je arts, de hoeveelheid die gebruikt wordt, en waar.  

Prikdiploma

Goede cosmetische artsen zijn diegene die dagelijks injecteren. Hij of zij weet precies waar de injectable terecht moet komen en hoe je huid en spieren erop reageren. 

Mocht je toch besluiten, onthou dan

  • Laat je behandelen in een degelijke (privé)kliniek waar hygiënische regels gerespecteerd worden
  • Wat met onverwachte bijwerkingen?
  • Informeer naar de tarieven
  • Het beste moment voor een cosmetische ingreep is tussen 45 en 60 jaar

 

Hoe sta jij tegenover die rimpelloze snoetjes? Vind je ze mooi? Maken ze je soms onzeker? 
Of maak je je niet teveel zorgen over je uiterlijk? Elke leeftijd zijn charme?

 

By Katrien Sterckx 02.11.2017