Help! Schilfertjes, ..

Waar komen ze vandaan?  

Schilfertjes zijn eigenlijk afgestorven huidcellen die helemaal bovenop je huidoppervlak liggen. Ze doorliepen een leven van vier à vijf weken. Schilfertjes komen voor bij droge huiden die vocht mankeren. Droge huiden voelen schraal, onprettig-trekkerig en droog aan. Ze hebben ook een tekort aan vet. Daarom worden droge huiden ook vaak 'vet-arme' huiden genoemd. Om dat te begrijpen sta ik even met je stil bij de manier waarop de huid werkt. 

Hoe werkt mijn huid?

Je huid werkt als een buffer, een soort van 'jas' die je lichaam beschermt voor de buitenwereld. Haar allerbelangrijkste taak bestaat uit het buitenhouden van slechte bacteriën en schimmels. Aangezien je huid ook een dynamisch biologische laag is, draag je ze niet als een hermetisch afgesloten 'pak'. Ze zorgt ervoor dat we zowel stoffen kunnen opnemen als afvoeren. Daardoor verdampt er dagelijks een deel van onze waterreserves. De huidlaag die daarvoor verantwoordelijk is heet epidermis of hoornlaag. 

'Ik ga wel in een bad liggen om mijn vochtgehalte op peil te brengen!'

Stel dat deze stelling waar zou zijn ..? Dan zwellen we op als een spons. Dat gebeurt niet ... Je huid slorpt geen badwater op. Ook geen zee- of zwembadwater.  

Dus toch even verder kijken

Wat zou dan nòg een mogelijke oorzaak zijn? In je hoornlaag zitten ook rijkelijk veel eiwittten met vochtvasthoudende eigenschappen. Het resultaat is dat je buitenkant er hecht uitziet en dat ze zorgt voor een prima vochthuishouding binnenin. Bij een droge huid ontbreken er eiwitten en zijn er onvoldoende vetten die de hoornlaag samenhouden. Als gevolg hiervan droogt je huid dus uit en gaat ze schilferen. Een verstoorde talgproductie speelt ook een belangrijke rol bij de droge huid. 

Nu we weten dat er vetten te kort zijn, .. 

.. kunnen we zorgen dat ze beter aangevuld blijven. 

4 tips voor een 'vet-arme' huid

  • Gebruik vochtvasthoudende ingrediënten zoals hyaluronzuur. Die stof is in staat om 1000x (!) zijn lichaamsgewicht aan vocht vast te houden. 
  • Seal de huid met een moisturizer met lichte textuur
  • Pas je douche- of badritueel aan. Door vaak te douchen met te heet water verdampt er nog meer vocht uit je huid waardoor ze net droger wordt. 
  • Zet voldoende proteïnen op je menu en omega-3 vetzuren zoals makreel, zalm en sardientjes. 

Kortom ..

Je droge kriebelhuid kan te kampen hebben met een eiwittekort waardoor je hoorncellen niet mooi blijven samenzitten. Er ontsnapt vocht uit de losliggende hoorncellen en je huid begint te schilferen. Wees dus niet te zuinig met je vochtvasthoudend serum en smeer tot onder de kin. 

 

Vele groetjes,

Katrien

 

Geschreven door Katrien Sterckx 20.03.2019