Een noot is een geur.

Hoihoi beautylover, 

Tijdens mijn opleiding Schoonheidsverzorging werkte ik in het laatste jaar aan mijn eindwerk met als onderwerp, 'Parfum'. Bij toeval heb ik die schrijfsels teruggevonden en ja hoor; ze zijn nog steeds erg up to date! ;-) In een notendop vertel ik jou graag wat meer over het geurige water. 

Parfumeurs gebruiken noten zoals componisten dit doen. Ze bouwen en brengen de (geur)noten aan in lagen om zo een mooi parfum te creëren. Net als bij muzieknoten zijn sommige geurnoten licht en fris, andere intens en vol. Vanaf het moment dat je een vleugje verstuift, gaat het parfum doorheen verschillende fases. Elke fase heeft een verschillende graad van vluchtigheid. Een noot is dus een geur. 

De 'architectuur' van een parfum is te vergelijken met een piramide. Spits, fris en vluchtig bovenaan, intens en langruikend onderaan.

De hoofd-, of topnoten.
Dat zijn de eerste geurnoten die je ruikt als je je parfum gebruikt. Ze zijn erg vluchtig en ruiken fris, fruitig en soms zoet. Het zijn ook de eerste noten die verdampen. Sommige al na 10 minuutjes. Citroen, meloen en bes zijn populaire topnoten.

De middel-, of hartnoten.
Wanneer de topnoten vervlogen zijn, is het de beurt aan de hartnoten. Zij vormen de kern van je parfum. Aangename prikkelende kruiden en specerijen zoals rozemarijn, kardemom en nootmuskaat. Vaak ook bloemen zoals jasmijn en gardenia. Hartnoten blijven ongeveer een uurtje bestaan vooraleer ze zich mengen met de onderste basisnoten.

De basisnoten.
Ook wel 'de ziel van het parfum' genoemd. Basisnoten zijn de fundamenten van je parfum. De bodemnoten die alle ingrediënten samen houden. Dit is de geur die in je geheugen blijft. Ze dragen het parfum wel vier uur en langer. Basisnoten ruiken het meest intens en langdurig. Sandelhout en wierrookhars zijn er enkele. Dierlijke geurstoffen zoals ambergrijs, muskus, civet en castoreum worden vrijwel niet meer gebruikt.

 

Geurige groetjes,
Skin x

 

By Katrien Sterckx 11.05.2017