De Polano Driehoek

Let’s dive in een serieuze dosis nerdiness met mij! Ken je de Polano Driehoek al? Ook Polano’s Triagle of Zalfdriehoek genoemd.

Wel, heb je je al eens afgevraagd waarom de ene crème wel bij je huidtype past en de andere niet? Of waarom de meeste dagcrèmes uit water (aqua) bestaan en je dat ook fijner vindt om te smeren?

Dat zit zo; Er bestaan is Beautyland 3 toestanden van stoffen waaruit producten zijn opgebouwd : Water, vetten en poeders.
Het zijn de onderlinge combinaties van water-olie, water-poeders en vet-poeders die je respectievelijke crèmes, schudmengsels of zalven bepalen. 
Hoe meer water in je crème, hoe moisten of liquider hij wordt. Hoe meer vet in je nachtcrème zit, hoe rijker, smeuïger of occlusiever (=afsluitender) hij aanvoelt.
Hoe droger je je zalf wil, des te meer poeder in je vet-mengsel zit.

De combinaties uit deze driehoek zijn eindeloos. Dat kan je je wel voorstellen. Want elke formule bestaat uit unieke hoeveelheden met opnieuw ontelbare ingrediënten. Om je een idee te geven over de cosmeceuticals alleen al, grofweg 10.000.
Knap lastig als je al die mogelijkheden ziet.

Onthou vooral dit:

• Een droge huid, waar je vocht langer in je epidermis wil houden, houdt van vettere crèmes. (Water-in-Olie, W/O)
• Een normale huid, waarbij je de huidbarrière wil onderhouden, verkiest vochtaantrekkende crèmes. (Olie-in-Water, O/W)
• Een vette huid, waar je op de talgproductie en ook op de vochthuishouding (ja hoor) wil werken, prefereert gel-achtige samenstellingen. 

Eczeem, rosacea en acné huiden worden met de grootste zorg behandeld. Ze hebben 1 gemeenschappelijke eigenschap die bij alledrie heel veel aandacht verdient. Het is de ontstekingreactie die bij deze 3 huidaandoeningen resulteert in ofwel heel veel schilfers, ofwel uitgezette adertjes ofwel overproductieve talgklieren. Ik neem ze steeds erg au sérieux want iemands zelfbeeld wordt hier erg mee bepaald.

Onze huid, dit fenomenale orgaan in niet alleen gemaakt om wat botten en organen bij elkaar te houden. Al die cellen en processen beschermen, hydrateren en herstellen wondjes. Hoe cool is dat om er mijn taak van te maken jouw huid zo gezond mogelijk te houden.

Liefs,
K

Geschreven door Katrien Sterckx - 9 februari 2021